על חרדה, דיכאון ומיינדפולנס

 

על חרדה, דיכאון ומיינדפולנס

בעשורים האחרונים יותר ויותר אנשים חווים מקרוב את ההשפעות של דיכאון וחרדה. למעשה, ארגון הבריאות העולמי (WHO) מתאר עליה של 50% בשיעורי אבחנה של דיכאון משנת 1990 ועד שנת 2015. הנתון המדאיג הזה עשוי להיות פועל יוצא של מאפייני המאה ה-21, כמו מתח נפשי, בדידות וחשיפה מוגברת למסכים יחד עם ירידה בפעילות גופנית. כמעט כולנו – בכל הגילאים, המגדרים והמעמדות הסוציו-אקונומיים – נחווה תסמיני דיכאון או חרדה במידה זו או אחרת במהלך חיינו. התסמינים יכולים להתבטא בשינויים בדפוסי השינה, מצב רוח מדוכדך, שינויים בדפוסי אכילה, מחשבות טורדניות ועוד. הגורמים לכך יכולים להיות חיצוניים, כמו גירושים, פיטורים ושינויים אחרים בנסיבות החיים, או פנימיים: מחשבות וחששות שצוברים עוד ועוד נפח כמו כדור שלג מתגלגל. תרגול מיינדפולנס מאפשר לנו לעצור את כדור השלג לפני שהוא צובר תאוצה. בתרגול אנחנו מאמנים את התודעה לחזור לכאן ועכשיו, וכך לומדים לא להיסחף בשטף המחשבות. היעילות הגבוהה של התרגול נבדקה קלינית באלפי מחקרים, במאמר הזה נציג כמה ממצאים עיקריים.

מחשבות חסרות מנוח

הנטייה לפתח דיכאון וחרדה משתנה מאדם לאדם. למרות ההתקדמות האדירה במדע וטכנולוגיה עדיין אין תשובה חד משמעית לשאלה ״מדוע אדם מסויים סובל מדיכאון וחרדה ואילו האחר לא?״. אנחנו כן יודעים שהשוני בינינו בא לידי ביטוי במטען התורשתי, באירועים משמעותיים שעברנו לאורך החיים, במנגנונים הרגשיים, במבנה המוח, באוכלוסיית חיידקי המעיים ועוד ועוד. חוסר הבהירות בנוגע לגורמים לקושי הנפשי מוביל לא פעם לניסוי וטעיה במהלך הטיפול. הטיפול השכיח בדיכאון וחרדה הוא טיפול תרופתי מלווה במפגשים פסיכולוגיים.  כשמדובר בתרופות מרשם, חשוב לקחת בחשבון כי אחוז המטופלים שמגיבים בהצלחה מיידית הוא לא מאד גבוה, יחד עם תופעות לוואי משמעותיות על פי רוב. מסיבות אלו ואחרות עולה צורך ברור בגישת טיפול שונה. במאמר הזה נציג איך תרגול מיינדפולנס יכול לעזור בהתמודדות עם דיכאון וחרדה בדרך טבעית ויעילה.
כדי להבין איך תרגול מיינדפולנס יכול להיות יעיל בהתמודדות עם דיכאון וחרדה בואו ניקח רגע להבין את המנגנונים הנפשיים שמשפיעים עלינו. האמת היא שכדי להתחבר לתוכן כאן לא צריך להיות בדיכאון או בחרדה אקוטיים. מספיק זיכרון עמום של מצב רוח קצת ירוד או של חשש ברור כדי להתחבר לחוויה הלא נעימה שמתעוררת בדיכאון וחרדה. זה יכול להיות גם משהו יחסית פשוט וזניח מהיומיום, ורובנו מוצאים זיכרון כזה בקלות. בדיכאון וחרדה, זיכרון שלילי או מחשבה לא נעימה מופיעים שוב ושוב בתודעה. בשפה המקצועית זה נקרא רומינציות, והן גורם עיקרי בהתפתחות דיכאון וחרדה. מחשבות וזכרונות לא נעימים מתעצמים ומתרבים לרצף, שלעיתים יכול להיות חסר מעצורים. כדור שלג שסוחף איתו רגשות לא נעימים כמו יאוש, חוסר ביטחון ומתח. בשלב הזה, אנחנו מפסיקים להגיב למה שקורה במציאות, ומגיבים למה שקורה אצלנו בראש, גם אם זה בדמיון שלנו בלבד.
בואו ניקח דוגמא כדי להמחיש את הרעיון הזה: נבחרת להציג מחר בפני כל עובדי החברה נוהל עבודה חדש. זו ההזדמנות שלך לבלוט, אסור לך להיכשל. למדת ושיננת את הנוהל המדובר, ואפילו ניסית להוסיף אלמנטים יצירתיים למצגת. עשית את כל מה שיכולת, ובכל זאת, מה עשוי לעבור לך בראש לקראת ההצגה? ״זו תהיה מצגת נהדרת״, ״בטוח שאכשל״, ״כולם ישתעממו״, ״בודאי ישימו לב שאני בלחץ, שהידיים שלי רועדות ומזיעות״, ״בבקשה! רק לא לגמגם מול כל האנשים האלה״, והמחשבות מפליגות לכאן או לכאן; ״אחרי פרזנטציה כזאת יזמינו אותי לשימוע ויפטרו אותי במקום״, או להיפך – ״אחרי המצגת כולם ימחאו כפיים ויגידו שהיה נפלא״. כך או אחרת, שום תיאור לא מתרחש כרגע במציאות העכשווית, ובכל זאת, אנחנו בקלות מאוד מאמינים לתוכן התודעה כאילו שכל זה כבר קרה, כבר גמגמנו, כבר נכשלנו. באופן הזה, אנחנו מקשים על המציאות להתפתח ולהתגלות בדרך שונה מהתסריט בראש.
טבעי והגיוני שנחווה סטרס בסיטואציה בה אנחנו מדברים מול קהל, אולי אפילו נשים לב ליובש בפה ולדפיקות לב מואצות. סטרס לכשעצמו הוא לא הבעיה (קישור למאמר על סטרס). זו תגובה פיזיולוגית תקינה שמטרתה להגן עלינו. הצרה היא שהמחשבות לא עוצרות ואנחנו נוטים להתייחס אליהן כאילו הן עובדות. אם המחשבות שוב ושוב מהדהדות סטרס התוצאה עלולה להיות התפתחות לתסמיני דיכאון וחרדה. דיכאון וחרדה גוררים שינויים פיזיולוגיים שליליים כמו החלשות מערכת החיסון ופגיעה קוגניטיבית (קישור למאמר על מערכת החיסון).
בדומה להבחנה בין סטרס רגעי לבין סטרס כרוני, אפשר להתייחס לחרדה כתגובת חירום פיזיולוגית בגוף שמתרחשת שוב ושוב, בצורה כרונית, גם אם אנחנו לא פוגשים סכנה ממשית במציאות. חרדה היא תגובה שנוצרת בראש שלנו, עיבוד קוגניטיבי למצבים אמיתיים או מדומיינים. חרדה יכולה להתעורר לאור אירוע מלחיץ בודד כמו הופעה מול קהל, או להיות מתמשכת, למשל חרדה חברתית.

קצת תרגול: נתבונן בדפוסי המוח לדקה

נעצום את העיניים ממש ברגע זה ונשים לב לכל מה שעולה בתודעה. ייתכן ונזהה שאנחנו עסוקים באירועים שהיו בעבר ובתכנונים לגבי העתיד. אם נתבונן היטב נוכל לשים לב שהמוח לא כל כך רגיל להתפנות למה שקורה כאן ועכשיו. גם בהתנסות קצרה ופשוטה כזו נוכל לשים לב לטווחי קשב קצרים או ארוכים ולנטייה שלילית או חיובית במחשבות כרגע. בתרגול מיינדפולנס אנחנו מאמנים את המוח לחזור בכל פעם הנה – לרגע הזה – בגישה לא שיפוטית. אנחנו ממש מאמנים את דפוסי המחשבה, כמו לקחת את המוח לחדר כושר. ככל שנתרגל יותר כך היכולת לחזור לרגע ההווה תשתפר, זאת אומרת נצליח לרדת מרכבת המחשבות, הזכרונות והתכנונים בתדירות גבוהה יותר.

מחקרים על מיינדפולנס, דיכאון וחרדה

אוניברסיטת הארוורד יצאה בסדרת ניסויים שמציגה חלק מהשינויים שמתרחשים במוח בעקבות תרגול מיינדפולנס. בניסוי אחד של דסבורדס ושותפים, משנת 2012, דנו בתפקיד המשמעותי והמיטיב של ויסות עצמי בהתמודדות עם דיכאון. במאמר מדגישים שדרך תרגול מיינדפולנס אפשר לפתח יכולת של ויסות רגשי והתנהגותי. השתתפו בניסוי אנשים המתמודדים עם דיכאון ללא רקע בתרגול מדיטציה. המשתתפים התחייבו לקחת חלק בקורס מיינדפולנס בן 8 שבועות ולתרגל מידי יום חצי שעה בבית. החוקרים השוו בין סריקות fMRI של מוח המשתתפים לפני ואחרי הקורס. התגלו לא מעט דברים, ובפרט שני גילויים מרעישים שרלוונטיים לענייננו: קודם כל נמצא שנפח ההיפוקמפוס גדל. ההיפוקמפוס הוא מבנה מוחי שאחראי על יצירת זכרונות, על ויסות רגשי ואוריינטציה מרחבית. שנית, נפח האמיגדלה קטן. האמיגדלה היא מבנה מוחי שאחראי על תגובות רגשיות לגירויים שליליים בעיקר, ותגובות פחד לגירויים מסוכנים, כמו תגובת ״הילחם או ברח״ עליה ניתן לקרוא במאמר הזה. עוד נספר שקיימת קורלציה הפוכה בין נפח האמיגדלה לבין יכולות הויסות הרגשי, כך שאמיגדלה קטנה יותר מקושרת ליכולות ויסות גבוהות יותר.
מחקרים שהשוו בין יעילות טיפול תרופתי לבין תרגול מיינדפולנס (בפורמט MBCT) מראים תוצאות דומות בשתי הקבוצות – התערבות מיינדפולנס מונעת הישנות של דיכאון בהצלחה ממש כמו תרופות פסיכיאטריות נוגדות דיכאון. מפתיע שאימון של התודעה משפיע בצורה כל כך משמעותית? אותנו כבר לא. יש אלפי הוכחות מגובות מחקרית שמצביעות על כך שאימון מוחי משפיע בחיוב על איכות החיים ועל מדדים פיזיולוגיים באופן ניכר. למעשה, תרגול מיינדפולנס נמצא יעיל גם במקרים של דיכאון שמוגדר עמיד לטיפול הקונבנציונלי, כפי שמראה המחקר הזה. גם מחקרים שהתמקדו בחרדה מצאו שקורס MBCT יעיל ומאפשר למשתתפים להתמודד עם חרדה במהלך ואחרי נסיבות לחוצות. מחקרים ראשוניים מראים גם תוצאות מעודדות במקרים חמורים יותר של של הפרעה דו-קוטבית.
מחקר נוסף מצא כי ישנם הבדלים בין מתרגלים חדשים למתרגלים מנוסים. המתרגלים המנוסים דיווחו על ירידה במחשבות טורדניות ופעילות מוגברת באזורים במוח שקשורים בעיבוד חושי והבנת האחר. כלומר, תרגול מיינדפולנס מחזק את היכולת שלנו להיות בעלי הבית של התודעה שלנו על ידי חידוד המודעות למחשבות האוטומטיות. במקום להיות נתונים להשפעות החיצוניות, תרגול מיינדפולנס משיב לנו לפחות חלק מזכות הבחירה איך להרגיש ולחשוב.

 ד״ר, אפשר לקבל הפניה לקורס מיינדפולנס?

אם הייתם עכשיו בבריטניה הייתם יכולים לפנות לרופא המשפחה ולבקש הפניה לקורס מיינדפולנס לטיפול בדיכאון וחרדה. בהרבה מדינות מפותחות בעולם, מיינדפולנס משמש טיפול קו ראשון לדיכאון וחרדה ומתועדף על פני מתן תרופות פסיכיאטריות. קורס MBCT – אלו ראשי התיבות של Mindfulness Based Cognitive Therapy – הוא הפורמט הרווח בעולם לטיפול בחרדה ודיכאון. הקורס אורך 8 שבועות ואחריו רואים שינוי משמעותי בסימפטומים. במחקר שנעשה באוניברסיטת אוקספורד בשנת 2016 מצאו שהשתתפות בקורס MBCT מונעת הישנות של תסמיני דיכאון בקרב המאובחנים בדיכאון קליני. המשתתפים בקורס למדו דרכי תרגול שונות שמעודדות ויסות וקבלה לא שיפוטית, הם למדו לנהל את עולם הרגש במקום להיות מנוהלים על ידו.
יתרונות נוספים של תרגול מיינדפולנס בהפחתת תסמיני דיכאון הם כמובן היעדר תופעות לוואי והיעדר סבילות לתרופה. סבילות היא השפעה שהולכת ופוחתת עם הזמן, כך שמידי תקופה כלשהי יש צורך להעלות את המינון. זה בדיוק מה שהמחקר הבא בחן, את ההשפעה של קורס MBCT עם משתתפים שאובחנו עם דיכאון מז'ורי. המשתתפים חולקו לשלוש קבוצות; קבוצה שהמשיכה טיפול בעזרת תרופות אנטי דיכאוניות, קבוצה שקיבלה טיפול תרופתי מדומה (פלסבו) וקבוצה שהשתתפה בתכנית מבוססת מיינדפולנס (MBCT). אחרי שנה וחצי בחנו את רמת התסמינים, וראו שקורס מיינדפולנס יעיל באופן שווה ערך לטיפול תרופתי במניעת הישנות של תסמינים דיכאוניים. שני הטיפולים האקטיביים, תרופות וקורס מיינדפולנס, הפחיתו את התסמינים הדיכאוניים ב-73% בהשוואה לקבוצת הפלסבו.
לאור עדויות מחקריות שהולכות ומצטברות לאורך השנים, אפשר לומר שתרגול מיינדפולנס הוא כלי יעיל, טבעי וחסכוני לחיים מאוזנים ויציבים יותר עם השפעות שנשארות יציבות לאורך זמן. באימון המוח דרך תרגול מדיטציית מיינדפולנס אנחנו מחזקים את היכולת לחזור לרגע ההווה ולבחור את התגובה שלנו מרגע לרגע. התרגול מזמין תחושה של רוגע, גמישות מוחית וקבלה בלתי שיפוטית המשפיעות לחיוב על בריאותנו הנפשית והגופנית. מוזמנים להצטרף לקהילה ולחוות את השינוי בעצמכם.

השאירו פרטים ונחזור אליכם

פוסטים נוספים שיכולים לעניין אותך

שיחה עם דני בן-עמרם, מייסד המרכז למיינדפולנס

דני בן עמרם, מנכ"ל מייסד של המרכז למיינדפולנס התארח בפודקאסט של תנועת חמש אצבעות. בשיחה עם עמיר מנחם, מייסד התנועה, הם שוחחו על מיינדפולנס, מה ...
קראו עוד

קורס מיינדפולנס לצוות הרפואי בבית החולים אסף הרופא

מגיפת הקורונה השפיעה על כולנו ונתנה את אותותיה באופן מוגבר בבתי החולים. לאחרונה הסתיים קורס מיינדפולנס שהעברנו לצוות הרפואי בבית החולים אסף הרופא, במסגרת שיתוף ...
קראו עוד

קורס מיינדפולנס לפעילי סביבה

להיות פעיל סביבתי זה שוחק הצעת פתרון למשבר האקלים הרגשי של פעילים למען הסביבה
קראו עוד

על הלוגו החדש של המרכז למיינדפולנס

עוד דבר חדש הוא הלוגו שלנו. הרגשנו שיש צורך לכלול בלוגו החדש את שלוש השפות המדוברות ביותר בישראל מתוך רצון להדגיש את הגישה המכילה והאוניברסלית ...
קראו עוד

מיינדפולנס ודהרמה בחברה הישראלית

מיינדפולנס ודהרמה בחברה הישראלית בתאריך 15.11.2018 התקיים באוניברסיטת תל אביב כנס רב משתתפים שבחן את השפעת תרגול מיינדפולנס ודהרמה על החברה בישראל. הדהרמה – התרגול ...
קראו עוד

יותר קשב, יותר ריכוז

תרגול מיינדפולנס מאפשר לנו לעצור את כדור השלג לפני שהוא צובר תאוצה. בתרגול אנחנו מאמנים את התודעה לחזור לכאן ועכשיו, וכך לומדים לא להיסחף בשטף ...
קראו עוד

אפליקציות שונות לתרגול מיינדפולנס

אפליקציות שונות לתרגול מיינדפולנס מאת: המרכז למיינדפולנס סקירת אפליקציות מתוך הצורך שעלה במפגש התרגול הממשיך האחרון שלנו, אנחנו משתפים כאן בסקירה קצרה הנוגעת לאפליקציות שונות לתרגול ...
קראו עוד

התמודדות עם כאבים כרוניים – איך מיינדפולנס יכול לעזור?

בתרגול מיינדפולנס אנחנו מפנים את תשומת הלב לתופעה כלשהי בחוויה המיידית שלנו כרגע. זה יכול להיות מיקוד הקשב בנשימה, בתחושות גוף ועוד. בהתמודדות עם כאבים ...
קראו עוד

מיינדפולנס מסייע לתפקוד מערכת החיסון

מיינדפולנס נמצא יעיל ביותר בהפחתת סטרס ביומיום, ואלפי מחקרים מראים זאת שוב ושוב. ההשפעה של התרגול נגלית ברמה הנפשית – בירידה בחוויית מתח ועלייה בחוסן ...
קראו עוד

אכילה רגשית ומיינדפולנס

מיינדפולנס נמצא יעיל ביותר בהפחתת סטרס ביומיום, ואלפי מחקרים מראים זאת שוב ושוב. ההשפעה של התרגול נגלית ברמה הנפשית – בירידה בחוויית מתח ועלייה בחוסן ...
קראו עוד

מיינדפולנס והפחתת סטרס

מיינדפולנס נמצא יעיל ביותר בהפחתת סטרס ביומיום, ואלפי מחקרים מראים זאת שוב ושוב. ההשפעה של התרגול נגלית ברמה הנפשית – בירידה בחוויית מתח ועלייה בחוסן ...
קראו עוד

מיינדפולנס משפר את איכות השינה

כשאנחנו ישנים שינה טובה ומספקת אנחנו מתפקדים טוב יותר ואיכות החיים שלנו עולה. אין כמו שינה טובה. איכות השינה משפיעה באופן דרמטי על הבריאות שלנו ...
קראו עוד

תרגול מיינדפולנס מפחית שיפוטיות

תרגול מיינדפולנס מפחית שיפוטיות כיצורים בעלי מוח המסוגל לבצע פעולות חשיבה והערכה אנחנו שופטים כל פעולה, כל סובייקט וכל אובייקט, לטוב ולרע. יכולת ההבחנה שלנו ...
קראו עוד

מיינדפולנס – אימון של התודעה

מיינדפולנס זה אימון של התודעה, וכמו כל אימון – ככל שמתרגלים יותר, מתחזקים יותר אם שמנו לב שהתודעה נדדה סימן ששמנו לב, שאנחנו על הגל ...
קראו עוד

צמצום ימי מחלה באמצעות תרגול מיינדפולנס

צמצום ימי מחלה באמצעות תרגול מיינדפולנס בשנים האחרונות חלה עלייה מובהקת במימוש ימי מחלה במקומות עבודה. כך למשל, בארץ, בעשור האחרון אנו עדים לזינוק של ...
קראו עוד

תרגול מיינדפולנס -ד"ר ריצ'י דוידסון על שְׁלוֹמוּת

הרצאה מעניינת של ד"ר ריצ'י דוידסון על שְׁלוֹמוּת מתוך תחום הידע של מדעי המוח. לטענתו תרגול זו מילת מפתח, ככל שנתרגל יותר רמת השְׁלוֹמוּת שלנו תגדל ...
קראו עוד

תרגול מיינדפולנס במשטרת ישראל

חמלה עצמית מבוססת מיינדפולנס תרגול מיינדפולנס במשטרת ישראל גאים ונרגשים מאד לספר כי המרכז למיינדפולנס מתחיל בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל ובשבועות הקרובים צפויה להתחיל ...
קראו עוד

מיינדפולנס לשוטרים – Mindful Policing

מיינדפולנס לשוטרים – MINDFUL POLICING למה שוטרי ישראל מתחילים לתרגל מיינדפולנס? המרכז למיינדפולנס החל בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל בפרויקט נרחב של עשרות סדנאות מיינדפולנס ...
קראו עוד

חמלה עצמית מבוססת מיינדפולנס

חמלה עצמית מבוססת מיינדפולנס קורס חמלה עצמית מבוססת מיינדפולנס נבנה על בסיס סדרה של מחקרים קליניים שנעשו בתחום החמלה. המודל של הקורס פותח על ידי ...
קראו עוד

מיינדפולנס בכרמיאל: קורסים וסדנאות מיינדפולנס בכרמיאל

לאחרונה אנו זוכים לפניות רבות מצד מתעניינים בקורסים וסדנאות מיינדפולנס בכרמיאל. בעוד מרבית פעילותינו בעיר תל אביב, לא ניתן להתעלם מהצורך הקיים גם בכרמיאל וביישובים ...
קראו עוד

מיינדפולנס ברחובות: קורסים וסדנאות מיינדפולנס ברחובות

לאחרונה אנו זוכים לפניות רבות מצד מתעניינים בקורסים וסדנאות מיינדפולנס ברחובות. בעוד מרבית פעילותינו בעיר תל אביב, לא ניתן להתעלם מהצורך הקיים גם בעיר רחובות ...
קראו עוד

מיינדפולנס בחיפה ואזור הקריות: קורסים וסדנאות מיינדפולנס בחיפה והקריות

לאחרונה אנו זוכים לפניות רבות מצד מתעניינים בקורסים וסדנאות מיינדפולנס בחיפה, קרית ים וקרית חיים. בעוד מרבית פעילותינו בעיר תל אביב ובמרכז הארץ, לא ניתן ...
קראו עוד

על מיינדפולנס ועתיד הציוויליזציה

Pale Blue Dot על מיינדפולנס ועתיד הציוויליזציה תרגול מיינדפולנס כמפתח לשינוי גלובלי ולקיימות ב-3.12.18 הכריז חוקר הטבע ואיש הטלוויזיה הידוע סר דיוויד אטנבורו בוועידת האו״ם ...
קראו עוד

מיינדפולנס בקרית אונו: קורסים וסדנאות מיינדפולנס בקרית אונו

לאחרונה אנו זוכים לפניות רבות מצד מתעניינים בקורסים וסדנאות מיינדפולנס בקרית אונו. בעוד מרבית פעילותינו בעיר תל אביב, לא ניתן להתעלם מהצורך הקיים גם בקרית ...
קראו עוד

מיינדפולנס בירושלים: קורסים וסדנאות מיינדפולנס בירושלים

לאחרונה אנו זוכים לפניות רבות מצד מתעניינים בקורסים וסדנאות מיינדפולנס בירושלים. בעוד מרבית פעילותינו בעיר תל אביב ובמרכז הארץ, לא ניתן להתעלם מהצורך הקיים גם ...
קראו עוד

מיינדפולנס בצפון: תרגול מיינדפולנס בחיפה ובערי הצפון

המרכז למיינדפולנס מקבל לא מעט פניות המבקשות שנבצע קורסים במיינדפולנס בצפון הארץ ובחיפה בפרט. הדרישה למיינדפולנס בצפון גוברת מאחר ותרגול מיינדפולנס הנו תרגול מנטלי שנמצא ...
קראו עוד

הרלוונטיות של מיינדפולנס: למה כדאי לתרגל מיינדפולנס בחיי היום יום?

זה לא מאמר קליל. החיים הם לא תמיד קלילים, ולא תמיד קל להתמודד עם מה שהם מזמנים. לא פשוט לראות את כל מה שמתרחש בעולם, ...
קראו עוד

מיינדפולנס – ספרים בעברית

מיינדפולנס – להיות כאן ועכשיו | מתי ליבליך מיינדפולנס – שינוי נפשי באמצעות אימון מוחי | ד״ר אסף פדרמן בחודשים האחרונים יצאו לאור – בצירוף מקרים משמח ...
קראו עוד

פעילויות מיינדפולנס בארגונים תופסות תאוצה

מאד שמחים לספר שהפעילויות בארגונים תופסות תאוצה! אל המלכ״רים והחברות בהן כבר העברנו קורסי מיינדפולנס ופעילויות מדיטציה לאחרונה ( ביניהן קופ״ח לאומית, הוצאת ידיעות אחרונות ועמותת אנוש ) נוספו החודש ...
קראו עוד

ריטריט אביב 2018

תזכורת – יומן מסע (אל הכאן והעכשיו) במנזר זן רשימה מצולמת מתוך ריטריט האביב בפלאם וילג׳ כל התמונות ממצלמת הטלפון רקע תרגול מיינדפולנס, שכבר עשה את ...
קראו עוד

גישות בתרגול מיינדפולנס

גישות בתרגול מיינדפולנס – ראיון עם פרופסור ג׳ון קבט-זין ( Jon Kabat Zinn ) פרופ׳ ג׳ון קבט-זין – מפתח תכנית MBSR, מייסד המרכז למיינדפולנס באוניברסיטת מסצ׳וסטס, מחברם ...
קראו עוד

השפעת סטרס על המוח

https://www.youtube.com/watch?v=WuyPuH9ojCE&feature=emb_title השפעת סטרס על המוח הרצאה מעניינת של TED Ed בנושא ההשפעה של סטרס על המוח או ליתר דיוק השפעת סטרס כרוני על מבנה המוח. סטרס זו ...
קראו עוד

סקירת מחקרים על מיינדפולנס באירגונים

סקירת מחקרים (מטא-אנליזה) של קרוב ל-200 פרסומים בנושא, בדקה לעומק את האפקט והרלו...
קראו עוד

קורס פרו-בונו לעמותת אנוש

שמחים לספר שהקורס עם עמותת אנוש יצא לדרך. תרגול מיינדפולנס הינו אחד האמצעים היעילים ביותר למניעת שחיקה בקרב אנשי מקצועות הטיפול, ואף הוכרז השנה ע״י מינהל התכנון ...
קראו עוד

מיינדפולנס באירגונים חוסך משאבים

תרגול מיינדפולנס חוסך כסף ומשאבים ותומך ביצירת צוות עבודה בריא, יעיל ומאושר יותר   מיינדפולנס זוכה לתשומת לב רבה לאחרונה, עם התייחסות גוברת הן בעולם העסקים, ...
קראו עוד

תרגול מיינדפולנס – מה שמתרגלים מתחזק

ד״ר שונה שפירו (Shauna Shapiro) על גישות בתרגול מיינדפולנס הרצאה נהדרת של ד״ר שונה שפירו במסגרת TEDx Talks על המשמעויות של שינוי מתוך תרגול מיינדפולנס, ...
קראו עוד

מיינדפולנס למנהלים – טוב לעובדים

הבוס מלחיץ? כנראה שהבוס לחוץ… עפ״י הסקר האחרון של הלמ״ס (פורסם ב-15.8.17) 46% מהמועסקים בישראל (1.6 מיליון איש) חווים מתח או לחץ נפשי בעבודתם. מנכ"לים ...
קראו עוד

יומן קריאה: WORK – על מיינדפולנס במקום העבודה

הספר Work: מיינדפולנס וחמלה כמפתח לעולם הקריירה והעבודה   כתב אורח: אמיר בן ארצי הספר Work: How to Find Joy and Meaning in Each Hour of the ...
קראו עוד

מחקר על האפקט של אכילה מודעת

מסתמן שאכילה מודעת באמצעות מדיטציית מיינדפולנס משפיעה על הרגלי האכילה שלנו לטובה. מספר מחקרים מראים כי התערבויות מבוססות מיינדפולנס (MBI's) מועילות בהפחתת הפרעות אכילה בקרב אוכלוסיות קליניות ולא ...
קראו עוד

לראות את תבניות הראיה

צילום של עדי מתוך הסדנה ״לראות את הדברים״; בתמונה צילומים של תלמידים שנעשו במסגרת תרגיל תקשורת בתמונות. כשהסתיימה הסדנה הראשונה של "לראות את הדברים" שהעברתי ...
קראו עוד

תרגול מיינדפולנס כרפואה לרופאים

תרגול מיינדפולנס מגיע גם לתחום הרפואה בישראל, ובימים אלו נמצא כחלק ממגמת ההסתדרות הרפואית בישראל לתת מענה וכלים לרופאים, לצורך התמודדות עם לחץ ושחיקה. את סדנת ...
קראו עוד

מחקרים בנושא השפעת מיינדפולנס על ADHD

השפעת מיינדפולנס על ADHD היא נושא למחקרים רבים בתחום הטיפול בהפרעות קשב וריכוז. אם אתם או ילדכם מתמודדים עם קשיים בקשב וריכוז, בוודאי תשמחו לשמוע ...
קראו עוד

MIA – MINDFULNESS IN ARABIC

MIA – MINDFULNESS IN ARABIC במסגרת האג'נדה החברתית של המרכז למיינדפולנס, תרמנו 20 מקומות בקורסים שונים לקמפיין מימון המון של Mindfulness in Arabic. אודות Mindfulness in Arabic ...
קראו עוד

ד"ר מיטשל רטנר במרכז למיינדפולנס

סרטון הדרכה בשפה האנגלית, מומלץ בחום למתעניינים חסרי ניסיון תרגול. הסרטון מתעד מפגש היכרות עם מיינדפולנס שהנחה ד"ר רטנר כאורח המרכז למיינדפולנס, בעת ביקורו בישראל באוקטובר 2016. המפגש כולל ...
קראו עוד

השפעת מיינדפולנס על סטרס וחרדה

במחקר מקיף של המכון הלאומי לבריאות בארה״ב על השפעת מיינדפולנס על סטרס וחרדה נמצא כי: לאחר קורס מיינדפולנס (MBSR) נצפתה ירידה משמעותית ברמות הורמון אדרנוקורטיקוטרופי ...
קראו עוד

כיף שחזרת!

חוזרים שוב ושוב אל הרגע הזה…

עדיין אין לך חשבון? 

נעים להכיר

קחו רגע להצטרף לקהילת המתרגלים של המרכז למיינדפולנס וקבלו גישה אל עשרות קטעי שמע לתרגול בכל זמן שתבחרו. ההרשמה קצרה, פשוטה וחינמית ולא נעביר את הפרטים שלכם לאף אחד כמובן.

Register with us by filling out the form below.
פתיחת צ'אט
היי! אנחנו פה, יש לך שאלה?
היי! אנחנו פה, יש לך שאלה?
Call Now Button דילוג לתוכן